Glühwein
Met name in duitstalige landen is glühwein niet weg te denken tijdens de kerstperiode of wintersport. Maar ook in Nederland is het een succes op de schaatsbaan of thuis na een frisse kerstwandeling. Gebruik een redelijke kwaliteit rode wijn en warm die langzaam op een laag vuurtje in een ketel. De specifieke smaak van glühwein komt van de toe te voegen kruiden als kruidnagel, kaneel (veel!), steranijs en schillen van sinaasappels of citroenen. Warm het geheel langzaam op, maar kook het niet, maximaal 70-75 graden! (Als je het laat koken verdampt de alcohol en heb je geen glühwein meer, maar een soort glühlimonade). Voeg beetje bij beetje suiker toe om het geheel op smaak te krijgen, maar kijk uit dat je niet teveel toevoegd. Commercieel verkochte glühwein van slechte kwaliteit heeft vaak als smaakmaker een te hoog suikergehalte overigens. Serveer in hoge glazen met een pijpje kaneel... lekker! |